Zemřel P. Kajetán Sasínek

14.11.2010 23:50

Při surfování po netu jsem objevila smutnou zprávu. Zemřel další kněz, se kterým jsem měla v minulosti možnost se setkat, rozmlouvat o jeho životě a poté napsat článek.

Na věčnost se tentokrát vydal P. Kajetán Sasínek. Tato zpráva se objevila na webových stránkách www.cirkev.cz :

Zemřel P. Kajetán Sasínek

3. 11. 2010, 13:30

Ve věku nedožitých 90 let zemřel v pondělí 1. 11. 2010 Kajetán Pavel Sasínek, kapucínský kněz. Rozloučení s ním bude při mši svaté 6. 11. 2010 v 10.00 hodin v kapucínském kostele Panny Marie Andělské v Praze.

Praha: Kajetán Pavel Sasínek se narodil 11. listopadu 1920 ve Starém Poddvorově. Do noviciátu vstoupil 1. srpna 1938 po absolvování serafínské školy na Hradčanech a 8. září 1942 skládá věčné sliby. Krátce nato byl povolán na nucené práce do Říše. Kněžské svěcení přijímá v Praze 29. června 1947 a posléze vykonává službu lektora církevních dějin na řádovém učilišti v Olomouci. Při násilném zabrání klášterů je nejdříve internován v Broumově a od září 1950 byl povolán k pomocným technickým praporům do Komárna a Podbořan u Žatce. Po propuštění z PTP se vrací na Slovensko, kde zůstal téměř třicet let. Pracoval jako zedník, později vedle oficiálního zaměstnání působil jako kaplan a katecheta.

Pro svou kněžskou činnost, tedy za tzv. "podvracení republiky a maření státního dozoru nad církvemi a neoprávněné spolčování" byl v roce 1961 odsouzen na tři roky. Navzdory tomu od roku 1971 jako kněz vypomáhá v Dolních Bojanovicích, věnoval se apoštolátu mezi mládeží. Na Moravě také v osmdesátých letech získává státní souhlas, vedle Bojanovic je činný v rodném Poddvorově, Čejkovicích, v Hodoníně, Ratíškovicích, Ždánicích a v Hovoranech. Krátce byl i kaplanem ve Fulneku. V roce 1993 se stal kvardiánem v Olomouci, později přechází do Brna, kde je vyhledávaným zpovědníkem a propagátorem modlitebních skupin otce Pia. Své kapucínské povolání spojené s osobitým humorem dovršil v komunitě v Praze na Hradčanech.

Rozloučení se zesnulým spolubratrem proběhne při mši svaté v sobotu 6. listopadu 2010 v 10.00 hodin v kapucínském kostele Panny Marie Andělské v Praze. Jeho tělo pak bude uloženo na místo časného odpočinku na hřbitově v Praze – Břevnově. (br. Petr OFMCap)

 

A takto jsem o něm psala v září roku 2006, kdy šel ve svých šestaosmdesáti letech pěšky třicet kilometrů na pouť do Žarošic, já:  

Jedním z nejstarších poutníků byl P. Kajetán Sasínek....

Jedním z nejstarších poutníků, kteří do Žarošic připutovali pěšky, byl šestaosmdesátiletý P. Kajetán Sasínek. Na cestu se

vydal v sobotu ráno po mši svaté ze Starého Poddvorova spolu s dalšími asi čtyřiceti věřícími. „Po cestě děláme vždy přestávku v Čejči a Následovicích. Já už asi celou trasu pěšky nezvládnu,“ tvrdil ještě v pátek kněz.

Nakonec třicítku kilometrů bez problémů ušel a ještě měl po cestě náladu s ostatními vtipkovat, například otázkou, zda o mnoho mladší poutníci nepotřebují odpočinek. „V šestasedmdesátém roce jsem byl u obnovení poutí ze Starého Poddvorova. Naši předci tak putovali, ale mladí neměli za komunistů zájem,“ zavzpomínal P. Sasínek. Z dětství si přitom na poutě kapucínský kněz nepamatuje.

Ze Starého Poddvorova, kde se narodil, odešel na studia do Prahy již coby desetiletý chlapec. Za války pak byl poslán na nucené práce do rajchu. Po návratu byl v roce 1947 vysvěcen na kněze. Již v padesátém roce byl bez soudu na pět měsíců internován. Poté dostal tři roky vězení za podvracení republiky.

„Připravoval jsem bohoslovce na tajné svěcení,“ vzpomněl kněz. Po amnestii putoval z kriminálu na tři roky na

vojnu k „pétépákům“. Za komunistického režimu nemohl vykonávat duchovní službu, proto třicet let zedničil na různých stavbách. Ke kněžskému povolání se mohl vrátit až po revoluci v roce 1990.

Lenka Fojtíková

 

Dnes můžu už jen dodat, že jsem s kapucínským knězem P. Sasínkem měla tu čest  hovořit nejen při pouti v Žarošicích. Společně jsme spolu byli také v roce 2002 na pouti v Itálii, Sicílii a na Maltě. Pamatuji si,  že toho spoustu věděl hlavně o otci Piovi, jehož byl velkým obdivovatelem a šiřitelem jeho odkazu. Jednou ze zastávek tehdy bylo také San Giovani Rotondo, kde P. Pio za svého života působil a je zde také pohřben.

Takto se v Žarošicích při Zlaté sobotě v září roku 2006 zdravil s P. Sasínkem biskup Pavel Posád. Foto: Lenka Fojtíková

—————

Zpět