V Ostravě vyšli do ulic misionáři

26.09.2011 15:51

Večer chval odstartoval v Ostravě týdenní maraton Františkánských misií.

Tisková zpráva z 26. 9. 2011

 

Do ulic Ostravy vyšli misionáři

Večerem chval kapely Thyra byla v neděli 25. září zahájena Františkánské misie v Ostravě. V pondělním dopoledni se misionáři rozešli do ulic a část se vydala také do Domova se zvláštním režimem Korýtko v Ostravě-Zábřehu.

Zde se všichni setkali s velmi milým přijetím ředitele Marka Kyjovského. „Naše uživatele určitě potěší každé milé lidské slovo. I když se naši pracovníci snaží sebevíc, nedokážeme suplovat rodinu a přirozené vztahy. Jsme prostě ústav. Obyvatelé nás i dobrovolníky, kteří sem přicházejí, znají. Určitě je pro ně dobrým zpestřením, když přijde někdo nový a je ochotný si s nimi povyprávět a také naslouchat. Proto v našem zařízení Františkánské misie vítám a věřím, že to přinese plody,“ zdůvodnil svou vstřícnost ředitel Domova se zvláštním režimem Korýtko v Ostravě Zábřehu Marek Kyjovský.

Misionáři budou v Ostravě působit od 25. září do 1. října na třech místech. Většina bydlí v salesiánském domě Dona Bosca, kde se také téměř všichni stravují a do přilehlého kostela je směrována část programu. Dalším místem je chrám Neposkvrněného početí Panny Marie v Ostravě-Přívozu a kostel Svatého Ducha v Ostravě-Zábřehu.

Tam návštěvníci najdou v prostorách Pastoračního centra Jana Pavla II. kavárnu s nabídkou levného a přitom velmi dobrého občerstvení. I zde jsou připraveni řeholníci i dobrovolníci z řad laiků k naslouchání a vyprávění.. V samotném chrámu pak čekají přímluvci, kteří jsou ochotni se za příchozí pomodlit. Před kostelem je navíc stánek s informačními materiály i nabídkou knih.

Pondělí, první pracovní den, zakončili misionáři slavením mše svaté v kostele Svatého Ducha v Ostravě-Zábřehu. Hlavním celebrantem byl ostravsko-opavský biskup Mons. František Václav Lobkowicz. Mši svatou v přímém přenosu přenášelo Radio Proglas. Biskup posluchače mimo jiné vyzval k modlitbě za tyto misie. Všichni misionáři pak dostali požehnání do jejich služby.

Souběžně se slavila mše svatá v komunitě Sester Matky Terezy, která je v Ostravě-Přívozu. Spolu s několika misionáři sem zamířil dlouholetý vězeňský kaplan a farář v Praze-Petrovicích P. František Převrátil. U sestřiček se totiž pravidelně schází velká skupina Romů a mohou se zde také účastnit bohoslužeb.

Tentokrát si přišli poslechnout povídání o tom, jak se žije ve  věznicích. Vzhledem k tomu, že rodiče přivedli spoustu maličkých dětí, otec František operativně přizpůsobil přednášku pestrému složení posluchačů. Všichni se zájmem vyslechli poutavé vyprávění a naprosto bezprostředně se zeptali na vše, co je zajímalo. Došlo i na povídání o pobytu kněze v Americe a jeho nedávné návštěvě Kamerunu. Na závěr P. František sloužil v komunitě mši svatou.

 

Katolické misie pořádají bratři františkáni v Ostravě ve spolupráci s dalšími členy františkánské rodiny a se zástupci ostravských farností a řadou dobrovolníků. Prioritou misií jsou hledající lidé. Program je však sestaven tak, aby oslovil i obec věřících.

V minulých dvou letech jsme už podobné misie uspořádali v Plzni a Liberci. Tuto aktivitu vnímáme jako nabídku a svědectví naší víry. Rozhodně nejde o nějakou agitaci. Spíše se chceme s ostatními lidmi podělit o to, čím žijeme. Co nás naplňuje a činí šťastnými a dává nám pokoj v duši, kterým je pro nás Ježíš,“ uvedl františkánský kněz P. Jakub Sadílek, OFM. Právě z jeho iniciativy se před lety uskutečnily první misie v Plzni.

Františkánské misie se uskutečňuje pod záštitou ostravsko–opavského biskupa Františka Lobkowicze a primátora Ostravy Petra Kajnara.

Text a foto: Lenka Fojtíková

 

Podrobný program celého misijního týdne naleznete zde: www.frantiskanskemisie.cz/ostrava/

 

Fotky z nedělních chval naleznete zde: www.frantiskanskemisie.cz/ostrava/galerie/fotogalerie/album/vecer-chval-v-kostele-neposkvrneneho-poceti

 

A fotky z pondělí jsou zde: www.frantiskanskemisie.cz/ostrava/galerie/fotogalerie/album/misionari-v-ulicich-mesta-ostravy a zde:

www.frantiskanskemisie.cz/ostrava/galerie/fotogalerie/album/navsteva-u-sester-matky-terezy

 

—————

Zpět