Strážnické slavnosti nabízí nádherný program

25.06.2011 10:25

V šestatřiceti pořadech na Strážnických slavnostech letos vystoupí na dva tisíce účinkujících z České republiky a dalších dvě stě padesát ze zahraničí. V rámci festivalu zahraje třináct cimbálových muzik a pět dechových hudeb. Soutěže O nejlepšího tanečníka verbuňku se zúčastní pětačtyřicet mladých chlapů a ve skanzenu bude k vidění třiadvacet lidových řemeslníků.

Takový je suchý výčet statistických údajů letošního Mezinárodního folklorního festivalu ve Strážnici. Kdo si ale Strážnici oblíbil, moc dobře ví, že o číslech to vůbec není. Tento festival také není jen o fokloru. Především je o setkání. O setkání lidí, kteří si folklor, písničky a tradice našich předků, které jsou tím nejcennějším národním bohatstvím, zamilovali. Do Strážnice jezdí vyspělé publikum, které dokáže ocenit dobré výkony účinkujících.

Už včera to bylo slyšet na Bludníku, kdy vstupy jednotlivých souborů a muzik přerušoval spontánní potlesk a výkřiky. Všechno ale vypuklo už ve čtvrtek dopoledne vystoupením zahraničních souborů pro školy. Letos do Strážnice přijeli zástupci Bulharska, Ruska, Turecka, Venezuely a Slovenska.

Celé město jen září barvami. Kdo ještě váhá, jestli tento velký svátek folkloru navštívit, má stále čas. Vždyť právě v sobotní odpoledni projde městem průvod, vyvrcholí soutěž verbířů na stadiu Zahrada a ve skanzenu zahraje v pořadu Muzičky také cimbálová muzika Friška, která jede už za týden s Kyjovánkem na Taiwan.

V pozdním odpoledni pak skanzen zaplaví na tři stovky poutníků. Proč? Pod širým nebem se zde odehraje pouť ke svatému Antoníčku. Chystají se na ni krojovaní z Horňácka i Dolňácka. Tož přijďte sa podívat. Pokud vydrží počasí, tak určitě bude nač.

 Všechny zdravím a přeji pohodový víkend Lenka

 A tady je pár fotek z pátečního zahájení festivalu ve skanzenu a poté i na stadionu Bludník:

https://fojtikova.webnode.cz/fotogalerie/folkorni-akce/mff-straznice-2011/

 

—————

Zpět