Povolební smutek Otmara Olivy

31.01.2013 08:11

Když jsem těsně po vyhlášení výsledků voleb zatelefonovala Otmarovi Olivovi, zastihla jsem ho na hřebenu Jeseníků. Už z hlasu bylo poznat, co prožívá. "Jsem z toho neskonale smutný. Mohli jsme nahlédnout do země zaslíbené, ale pro naši pitomost a malodušnost toho nejsme hodni. Čeká nás proto dalších pár let bloudění po poušti. Ti, co volili Zemana, se vyřadili ze slušné společnosti. Pan prezident už nebude tématem hovorů v dobré společnosti," řekl tento muž, kterého si velmi vážím... Proč? Nebál se říkat své politické názory ani za komunistů, a proto dvacet měsíců seděl v kriminále. Přestože toho tolik dokázal, zůstal velmi skromný. Těžko hledám slova, abych dokázala popsat tohoto "obyčejného" - neobyčejného muže.... Myslím, že z vrcholku Jeseníků mluvil za mnoho lidí této země...

Celý článek o novém prezidentovi a také o představení letošní krále vlčnovské Jízdy králů dnes najdete na Uherskohradišťsku v týdeníku 5+2 dny. Komu se noviny nedostanou do rukou, tak tady zveřejňuji článek z titulní strany:

 

 Česká republika má nového prezidenta a Vlčnov krále

VLČNOV | Zatímco v sobotním večeru nový prezident České republiky Miloš Zeman prožíval se svým týmem, příznivci a spolupracovníky radost z vítězství, neméně důležité okamžiky zažíval Vlčnov.

Široké veřejnosti se zde poprvé představil letošní král Jízdy králů desetiletý Ondřej Darek Franta. Do sálu ho přinesli členové královské družiny ročníku 1995. Někteří z nich letos poprvé zamířili k volebním urnám.

Historicky první přímou volbu prezidenta si nenechala ujít ani Barbora Dacíková, která je spolu s dalšími patnácti chlapci a šesti dívkami členkou královské družiny. V pátek oslavila osmnácté narozeniny a hned druhý den se vydala volit. „Volila jsem Karla Schwarzenberga, takže jsem z výsledku zklamaná,“ proradila dívka nastrojená do krásného vlčnovského kroje. Zklamání z výsledku voleb, kdy Miloš Zeman porazil Karla Schwarzenberga o necelých deset procent, neskrýval ani akademický sochař Otmar Oliva z Velehradu. Záhy po vyhlášení výsledků jsme umělce po telefonu zastihli na hřebenu Jeseníků.

„Jsem neskonale smutný. Mohli jsme nahlédnout do země zaslíbené, ale zřejmě toho nejsme pro naši pitomost a malodušnost hodni. Nyní nás čeká několik dalších let bloudění na poušti,“ řekl umělec. Za komunistů byl pro své politické názory dvacet měsíců vězněn v kriminále. Podle jeho mínění se ti, kdo volili prezidentem Miloše Zemana, vyřadili ze slušné společnosti. „Vrchol všeho ovšem bylo, když Václav Klaus parodoval slova Václava Havla prohlášením, že konečně zvítězila pravda a láska nad lží a nenávistí,“ upozornil znechucený Oliva. Ne všichni jsou však téhož názoru.

„Neskrývám, že jsem levicový volič, takže jsem s výsledkem voleb spokojený,“ řekl na vlčnovském krojovém plese publicista a spolupracovník Slováckého muzea Jiří Jilík. Poté ale přiznal, že ani jeden z kandidátů nebyl jeho favoritem v prvním kole voleb. „Pan Schwarzenberg hovoří sice pěkně v přijatelných a krásných symbolech. Zdá se mně ale až příliš vzdálen praktické politice. Myslím si, že prezident státu na počátku třetího tisíciletí by měl být vybavený i určitou sumou věcných faktů, vědomostí a schopností svého jasně formulovaného názoru. Proto jsem volil Miloše Zemana,“ zdůvodnil své rozhodnutí Jiří Jilík.

K urnám se v okrese Uherské Hradiště vydalo 61,60 % oprávněných voličů. Miloš Zeman přitom získal 59,95% a Karel Schwarzenberg 40,05 % hlasů.

PORAŽENÝ KNÍŽE ZVÍTĚZIL POUZE V MODRÉ S 53,07% HLASŮ,VÁŽANECH S 51,33% A V DRSLAVICÍCH, KDE MU DALO HLAS 51,77 % VOLIČŮ. JEHO OPONENT NEJVÍCE BODOVAL VE VYŠKOVCI (88,52%), VÁPENICÍCH (80%) A RUDICÍCH (79,55%).

A tady jsou fotky z Krojového plesu ve Vlčnově.

—————

Zpět