Na MFF Strážnice 2011 vystoupila také cimbálová muzika Friška z Kyjova

26.06.2011 11:09

Za šestašedesát let existence si Mezinárodní folklorní festival ve Strážnici vybudoval mimořádnou pozici na nebi folkloru. Právem dnes patří mezi špičky na celém světě. Pořadatelé proto vždy pozvou jen ty soubory, muzikanty a sólisty, kteří zaručují kvalitu. 

Pro cimbálovou muziku Friška, která je nedílnou součástí folklorního souboru Kyjovánek, bylo proto velkou ctí, že mohla vystoupit v sobotním programu Muzičky. V amfiteátru skanzenu dále zahrály lidová muzika Sluníčko z Rokycan a detská ľudová hudba Čečinka ze Základné umelecké školy Jozefa Kresánka z Bratislavy. Vloni v říjnu se všechny muziky zúčastnily mezinárodní dílny dětských muzik s názvem Muzičky. Pod odborným vedením Zdeňka Vejvody (Sluníčko), Pavla Varmuži (Kyjovánek) a Jána Kružliaka (Čečinka) během pěti dnů nacvičily šest hudebních úprav. Společně se pak s nimi představily na koncertech ve Veselí nad Moravou, Uherském Ostrohu a nyní při MFF Strážnice 2011. 

Členové CM Friška se tak místo myšlenek na balení kufrů na dalekou cestu, protože už za týden (3. 7.) odlétají na Taiwan, soustředili hlavně na svůj výkon. Rozhodně totiž nechtěli zklamat důvěru, která jim byla dána.

CM Friška z Kyjova zahrála na MFF Strážnice 2011 v sobotním pořadu Muzičky.

 Muzikanti z CM Friška mají důvod k radosti, protože se jim daří.

CM Friška je nedílnou součástí Kyjovánku, který bude Českou republiku v červenci reprezentovat na mezinárodním folklorním festivalu na Taiwanu.

—————

Zpět