Jeden z mnoha článků....

04.09.2010 21:56

O pár řádků níže zveřejňuji jeden z mnoha článků, které jsem nasázela na web připravovaného týdeníku Naše adresa. Jak již všichni víte, ty noviny už nikdy nevyjdou a onen web nebude nikdy veřejnosti přístupný. A tak tady zveřejňuji jeden z mnoha článků, které jsem napsala zbytečně.... Koho to zajímá, tak si přečtěte něco o jednom úspěšném mladém muži, který se stal novým ředitelem Základní školy ve Velké nad Veličkou. Jmenuje se František Frýdecký a první článek jsem o něm napsala někdy před dvanácti lety. V té době byl ještě velmi nadějným fotbalovým brankářem.

 

Nový ředitel chce být dobrým koučem

 

VELKÁ NAD VELIČKOU/ Před patnácti lety začínal František Frýdecký kariéru fotbalového brankáře. V žácích to dotáhl do první ligy a v dorostu hrál druhou nejvyšší soutěž. Potom ale přišla zranění, a tak dal před fotbalem přednost studiu Fakulty tělesné kultury. V červnu vyhrál konkurz a ve svých sedmadvaceti letech se stal v historii velické školy nejmladším ředitelem.

 „Z aktivního sportu mě na půl roku vyřadila zlomenina palce na noze a poté následovalo několik operací kolena,“ odkrývá hlavní důvody konce slibně našlápnuté kariéry mladý ředitel Základní školy ve Velké nad Veličkou.

S fotbalem začínal v Blatnici, kde první krůčky absolvoval pod vedením tatínka a tehdejšího starosty a velkého fotbalového fandy Ladislava Vyskočila. Poté oblékal dres Strážnice, Ratíškovic a svou kariéru končil ve Veselí nad Moravou.

Se Strážničany vybojoval druhé místo v poháru Českomoravského fotbalového svazu. S Ratíškovicemi pak skončil na třetím místě v druhé fotbalové lize.

„Ještě v dorosteneckém věku jsem měl možnost setkat se na hřišti s dnes legendárním brankářem Petrem Čechem. Pak se ale nůžky rozevřely. On šel dál a já jsem kvůli zraněním s fotbalem skončil,“ vzpomíná bývalý úspěšný brankář.

Ve své lásce ke sportu ale dál pokračoval. Vystudoval tělesnou výchovu a biologii na Fakultě tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci. Zde ještě také několik let aktivně působil v rámci univerzitní fotbalové ligy. Poté začal trénovat nejmenší fotbalisty Sigmy Olomouc.

Po ukončení magisterského studia byl lektorem na Katedře sportů a kromě toho učil také v Základní škole v Blatnici. Vloni v rámci doktorandského studia vycestoval do USA, kde byl v Georgii na Valdosta State University učitelem fitness a první pomoci.

Za krátkou praxi posbíral spoustu zkušeností. Mohl učit na vysoké škole nebo působit v zahraničí. Přesto dal přednost vesnické škole, kde nyní chce zužitkovat všechny získané poznatky.

„Proč jsem šel do konkurzu? Na to je jednoduchá odpověď. V oblasti pedagogických pracovníků je situace na trhu práce z pohledu mladého kantora velmi složitá. Není výjimkou, že v Olomouckém kraji hledá osmdesát až devadesát kantorů zaměstnání,“ připomíná fakta nový ředitel.

Že se vše vyvinulo směrem pro Velkou nad Veličkou je podle jeho mínění shoda okolností a možná i štěstí. Nové místo bere jako výzvu. „Až čas ukáže, jestli to byl správný krok. Podstatná věc je i očekávání, protože jde o zodpovědnou funkci, kdy budu v kontaktu se spoustou lidí,“ upozorňuje mladý muž.

Za nevýhodu určitě nepovažuje svůj nízký věk. „V zahraničí i na univerzitě jsem spolupracoval se spoustou lidí různého věku. Vždy rozhodoval charakter člověka a kvalita, se kterou přicházel. Jestli je mezi námi pětiletý nebo pětatřicetiletý rozdíl, na to já se nekoukám. Pro mě je důležitá výstupní kvalita,“ upozorňuje František Frýdecký.

Poté připomíná, že případné problémy řeší až přijdou. „Kdybych na ně myslel předem, tak tu práci nemohu dělat,“ tvrdí. Spolu s kolegy a zhruba třemi stovkami žáků by rád pokračoval v úspěších velické atletiky minulých let.

Jedním z trenérů mládeže by se měl opět stát Radek Spazier, pod jehož vedením bylo hodně slyšet hlavně o vynikajících výškařkách z Velké nad Veličkou. Poháry ve vitrínách školy jsou jasným dokladem, že potenciál výborných sportovců je na Horňácku velký.

Neméně důležité je ale také materiální zabezpečení. „Už jednáme s naším zřizovatelem panem starostou Jiřím Pšurným. Rádi bychom prostřednictvím grantů získali peníze na obnovu atletického oválu,“ prozrazuje jeden z plánů František Frýdecký.

Kromě sportovní tradice by se ale nový ředitel také rád zaměřil na posílení hrdosti žáků k regionu, v němž žijí. Neméně důležitou vidí také jazykovou vybavenost svěřenců.

K předávání dovedností a vědomostí by rád využil moderní technologie. Za výhodu označil jazykovou učebnu, kterou je možné třeba prostřednictvím skypu využít ke kontaktu se školáky z cizích zemí. Možností se nabízí spousta a některé nestojí ani korunu.

Pro nového ředitele je důležitá otevřená a upřímná komunikace. „Je nutné dát jasně najevo, kdo má jakou odpovědnost a kompetenci. Z hlediska sportovní terminologie jsem tady ve smyslu kouče, který by se měl snažit, aby to mužstvo fungovalo co nejlépe. Tým je tak silný, jak silný je nejslabší článek řetězce,“ připomíná ředitel.

Při loučení říká, že se bude snažit, aby bylo pouto mezi pedagogy co největší. Jeho cílem je, aby žáci do školy chodili rádi a spokojení byli i rodiče. Nakonec ale přiznává, že zavděčit se všem lidem je velice těžké .

—————

Zpět