Hodování ve Strážnici

08.11.2008 23:52

 

Dnes jsem byla poprvé dokumentovat Martinské hody ve Strážnici. Vím, že je folklor v tomto městě stále živý. Přesto mě překvapila celková atmosféra a průběh. Ze všech tryskala evidentní radost ze zpěvu a tance. I když zde hody na střídačku pořádají členové tří folklorních souborů (Danaje, Žerotínu a Demižónu), které působí ve městě, rozhodně nejde o nějaké uměle udržované tradice. Ve Strážnici to prostě žije, jak za starých časů. Mladí muži se nejdříve sešli s dechovou hudbou Svárovanka nedaleko hlavní křižovatky. Před cukrárnou se za doprovodu vzpomínané dechovky a muziky Vítězslava Pálenského rozezpívali a pak vyrazili do Starého města pro stárka. Tím byl letos šestadvacetiletý Jiří Gazárek.

Na zahradě u jeho rodičů vyrostl stan, kde bylo pro všechny hodovníky připraveno bohaté občerstvení. Maminka Jaroslava Gazárková prozradila, že spolu s dvěma kamarádkami napekly sedm set koláčků…. Kromě toho si ale hosté mohli pochutnat také na zákuscích a spoustě slaných dobrot. Tatínek zase zajišťoval pití. Popíjelo se víno, slivovice i teplý punč, který krásně provoněl široké okolí. Pod stan se všichni rádi schovali, protože vytrvale drobně pršelo. Ani déšť ale neodradil stovky diváků, kteří krojovanou chasu poté doprovodili ke stárce. Po cestě se ještě Jiří Gazárek s celým průvodem zastavil u dvaaosmdesátileté babičky Ziny Blažkové. „To víte, mám radost! Kdybych mohla na nohy, hned jdu s nimi,“ svěřila se žena opírající se o berle. Když stárek objímal babičku a pak ji všichni společně zazpívali, zacifrovali a zatančili, tlačily se mnohým lidem slzy do očí.

U stárky Martiny Pavlíkové se dál tančilo, zpívalo a hodovalo. Teprve za tmy dorazil dlouhý průvod na radnici, aby zde stárci převzali hodové právo. Pak zamířili na faru a obchůzku ukončili pod májem ve Starém městě. To už měli ti, kdo absolvovali celou obchůzku, minimálně čtyři kilometry v nohou. Večer je přitom čekala hodová zábava.

Pokud chcete vidět fotky, tak koukněte na: https://www.naseslovacko.cz/index.php?option=com_phocagallery&view=category&id=70&Itemid=9 Hodovou obchůzku jsem totiž dokumentovala pro týdeník NAŠE Slovácko, proto můžete fotky najít právě zde. Včera jsem taky byla při opékání kozla v Kozojídkách a při stavění máje. I tam totiž o víkendu slaví Martinské hody. Není to tak ve velkém jako ve Strážnici, ale je dobře, že i zde tradice žije… Na stránkách NAŠEho Slovácka naleznete také fotky z Kozojídek. Jsou zde: https://www.naseslovacko.cz/index.php?option=com_phocagallery&view=category&id=71&Itemid=9 A teď už končím, protože toho mám za sebou dnes moc….

Všem přeji krásnou neděli a někdy zase ahoj…. Lenka Fojtíková

 

—————

Zpět