Dalších pár myšlenek P. Eliase Velly v Želivu

26.10.2011 13:48

Seminář P. Eliase Velly se v Želivu už chýlí ke konci, a tak přináším ještě nějaké jeho myšlenky, které tady zazněly...

 

Abychom šli za Ježíšem, musíme se každý den rozhodovat a to není snadné. Potřebujeme k tomu sílu z nebe. Ježíš nám předal poselství, ale není jednoduché ho žít. Jak mám odpustit nepříteli, jak žehnat těm, kdo mě proklínají, jak mám žít všechna přikázání, která nám tady Ježíš zanechal?

Vlastními silami na to nestačíme. Často nás Ježíš žádá dělat věci, které nás přesahují. Jak mám vydržet být věrný své ženě, svému muži až do konce? Jak se mám chovat k dětem, které jsou nezvladatelné? Proto Ježíš říká: "Sešlu vám Ducha svatého, abyste to co nezvládáte svými silami, zvládali silou Božího ducha.

Žijeme v éře Ducha svatého. Duch svatý nám dává sílu ovládat své vášně. Bez něj to nemůžeme zvládnout. Sílu Ducha svatého potřebujeme neustále. Musíme znovu a znovu volat Ducha svatého, aby na nás sestoupil.

Následování Ježíše není nic snadného. Je to zápas. Představte si, že jste nemocní, berete léky, modlíte se, ale uzdravení nepřichází. Jdete tedy za psychotronikem, čarodějem a jste uzdraveni. Myslíte si, že je to dobré, ale není. Ďábel vám nedá nic zadarmo. Za vše musíte zaplatit cenu. Časem se to obrátí proti vám.

Musíme být proto pozorní a opatrní, jestli jsou věci, které přijímáme, od Boha, nebo od ďábla.  Ďábel nás totiž může oklamat, protože některé věci mohou vypadat dobře, ale nejsou dobré.

My se můžeme ďáblu bránit. Jedna z největších zbraní je svátost smíření. Je mnohem silnější než modlitba exorcisty. Zatímco svátost smíření je svátost, modlitba exorcisty je jen svátostina. Skrze svátost smíření proto porážíme ďábla. Dále máme eucharistii. Ďábel se před eucharistií třese. Ďábel chce moc a lidem také moc nabízí. Eucharistie je oproti tomu pokora. Třetí zbraní proti ďáblu je chvála Boha. Ďábel se bojí člověka, který chválí Boha, a tak před ním prchá. Pokud jsme pokoušení nějakým pokušením, začněme chválit Boha. Dále nesmíme zapomínat na Pannu Marii, které se také zlý bojí, protože ji nijak nezískal.

—————

Zpět