5+2 dny na návštěvě ve Fryštáku u salesiánů Dona Boska

02.08.2012 12:19

Minulý týden mne pracovní povinnosti přivedly do Fryštáku. Poprvé v životě jsem zde navštívila Dům Ignáce Stuchlého. O činnosti tamních salesiánů jsem psala pro týdeník 5+2 dny. Do článku se samozřejmě zdaleka nevešlo vše, co jsem se dozvěděla. Chtěla bych zde zmínit jeden zásadní fakt, který v něm chybí. Když mne salesiánský kněz, a jinak také dlouholetý kamarád, František Bezděk provázel celým rozsáhlým objektem, dovolil mně ke konci exkurze nahlédnout i do míst, kde bydlí samotní salesiáni. Zatímco prostory určené hostům svítí a mnohdy ještě i voní novotou, salesiáni žiji v mnohem skromnějších poměrech. Viděla jsem prošlapané linoleum, starý nábytek a sociálky odhadem někdy ze sedmdesátých let minulého století. Možná jsou i starší. Samotní salesiáni ve Fryštáku tedy rozhodně nepatří k těm, kdo by žili v nějakých zlatých palácích.

O jejich činnosti dnes vyšel článek na krajských stránkách Zlínského kraje týdeníku 5+2 dny. Více je zde:

 

Orientační dny stmelují kolektivy

 

Fryšták – Do Domu Ignáce Stuchlého (DIS) ve Fryštáku míří každým rokem stovky mladých lidí. Někteří z nich možná ani netuší, že tamní pobyt prožili v řeholní komunitě. Program pro ně totiž připravují salesiáni Dona Boska a jejich spolupracovníci.

Na vesměs mladých mužích při prvním pohledu ale nikdo nepozná, že jsou kněží. Obyčejně jsou oblečení ve sportovním, na nohou mají trekové boty či tenisky. Sami tvrdí, že své hosty v žádném případě nechtějí prvoplánově obracet na víru.

„To by bylo velmi laciné. U nás se nikdo nemusí bát nějakého vymývání mozků. Rozhodně tady neskloňujeme od rána do večera slovo Bůh či Ježíš,“ upozornil ředitel DIS salesiánský kněz František Bezděk. Hlavním cílem tzv. Orientačních dnů je stmelení kolektivů jednotlivých tříd. A to se salesiánům a jejich spolupracovníkům z řad laiků velmi daří.

 

Školy se do Fryštáku

už dlouhé roky vrací

Jasným dokladem je fakt, že se do Fryštáku pedagogové se svými svěřenci už roky vrací. Vloni dokonce padl rekord  v počtu účastníků, kdy se Orientačních dnů zúčastnilo 1 626 školáků a studentů ze základních i středních škol.

 

Pedagogové chválí

vynikající spolupráci

„Jezdíme sem už od roku 1998. Naším cílem je, aby studenti společně prožili něco pěkného, poznali se a posílilo to vztahy v kolektivu.  Ve Fryštáku jsou schopni takové programy připravit. Jsou to profesionálové. Máme s nimi jen velmi dobré zkušenosti,“ uvedla výchovná poradkyně Gymnázia a Jazykové školy Zlín Jana Karolová. Stejnou zkušenost má také zástupkyně ředitele ZŠ Vyhlídka ve Valašském Meziříčí Jarmila Malíková. „Začali jsme spolupracovat před deseti lety. Kromě Orientačních dnů využíváme i adaptační pobyty pro žáky šestých tříd. Po návratu kolektivy fungují skutečně bez konfliktů,“ řekla Jarmila Malíková.

 

Inspirace z Německa

Metodiku Orientačních dnů  převzali salesiáni v devadesátých letech minulého století z Německa a upravili ji na české podmínky.  Školám nabízí zážitkové programy na stmelení kolektivu. Jdou tak ve šlépějích svého zakladatele italského kněze Dona Boska, který se věnoval mládeži a pomáhal nejchudším klukům  z ulice.

 

Dnes není materiální,

ale citová chudoba

Podle Františka Bezděka se ale doba změnila. Dnes není chudoba materiální , ale spíše citová. „Ti, kteří dělají ve třídě největší problémy, zpravidla prostě stojí o pozornost. Jakoby křičí: ‚Všimněte si mne! Něco mně chybí!‘, upozornil František Bezděk. Učitelé mají ve vyučování  jen omezené možnosti,  proto využívají nabízené pomoci ve Fryštáku.

 

Fond pomáhá těm,

kdo na pobyt nemají

Program je postavený tak, že jsou hned v úvodu pro účastníky připraveny hry na prolomení ledů. Dále vedou ke zlepšení týmové spolupráce a nechybí  diskuse. „Pro nás je nejdůležitější  právě vlastní názor každého účastníka. Nejsme tady od toho, abychom někomu vnucovali své názory,“ připomněl František Bezděk. Neméně důležité také je, aby se zúčastnila celá třída. Pro ty, kdo se omlouvají, že se nemohou zúčastnit z finančních důvodů, je určen fond pomoci, z něhož pořadatelé potřebným dětem uhradí polovinu pobytu. Svou aktivitu berou salesiáni jako otevřenou práci pro společnost.

 

Vydali knihy

„Je to vlastně prevence. Zaměřujeme se nejen na vztahy, ale také na závislosti,“ upozornil ředitel DIS. Letos středisko vydalo dvě knihy s názvem Orientační dny. Jedna je určeně základním a druhá středním školám. Salesiáni na publikacích pracovali s pedagogy  dvanácti škol a vydali  je díky dotaci z Evropské unie.

 

Za totality zde byl

domov důchodců

DIS, kde byl v době totality domov důchodců, prošel po revoluci rozsáhlými opravami. V první etapě prošly přestavbou pokoje. Dále došlo na opravu přízemí, kde vznikla recepce s barem. V třetí etapě se opravila kuchyně, jídelna a vybudovalo nové hřiště s umělým povrchem. „Na různé programy se nám daří získat dotace z města, kraje a MŠMT. Investiční akce ale musíme vesměs hradit z vlastních zdrojů. V tomto směru jsme mohli mnohé vybudovat jen díky darům drobných sponzorů,“ upozornil ředitel. V poslední době se tak podařilo zřídit nový moderní výtah a v plánech je také sociální zařízení, které vyjde zhruba na dva miliony korun.  Pokud by někdo chtěl přispět, může svůj dar poslat na číslo účtu: 1400565339/0800.

 

Kdo jsou salesiáni:

Společnost svatého Františka Saleského (Salesiáni Dona Boska, SDB) je kongregace v katolické církvi.  Zakladatelem salesiánů je italský kněz Jan Bosco (1815-1888). Kongregace se věnuje výchově mládeže. S tímto účelem salesiáni provozují celou řadu středisek mládeže a podobných aktivit.  V českých zemích zahájili salesiáni činnost v roce 1927. První český salesián P. Ignác Stuchlý (1869 - 1953) přišel do naší vlasti až ve svých 58 letech, ale měl za sebou bohatou zkušenost z Itálie a Jugoslávie. Mateřským domovem se stal chlapecký ústav ve Fryštáku u Holešova. Za druhé světové války zabraly útvary SS  i ústav ve Fryštáku. Přes všechny těžkosti však salesiánské dílo pokračovalo dál. V roce 1950 působilo v českých zemích 261 salesiánů ve dvanácti domech.Další rána dopadla v padesátých letech ze strany komunistů. Domy byly zabrané a 47 salesiánů skončilo v kriminále. K obnově činnosti došlo až po roce 1989. V současné době v šestnácti komunitách žije 164 členů.

 

—————

Zpět