Pražský arcibiskup Dominik Duka odpovídal při zahájení Regiontouru v Brně na otázky okolo církevní turistiky

19.01.2012 10:12

Přesně před týdnem jsem se zúčastnila zahájení veletrhu cestovního ruchu Regiontour, který se uskutečnil na brněnském výstavišti. Věděla jsem, že ho má zahajovat hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. Pásku spolu s ním a dalšími politiky přestřihával také pražský arcibiskup Dominik Duka.

V jednom okamžiku se naskytla situace,  kdy se dav s hordou novinářů a fotografů přesunul k stánku Brna, a tak mohl docela v klidu vzniknout rozhovor s mužem, kterého nedávno papež jmenoval novým českým kardinálem. Rozhovor tento týden vyšel v Katolickém týdeníku. Já ho zde zveřejňuji v nezkrácené verzi.

 

Dominik Duka zahajoval Regiontour

Zahájení mezinárodního veletrhu cestovního ruchu Regiontour, který se minulý týden od čtvrtka do neděle uskutečnil v Brně, si nenechal ujít ani pražský arcibiskup Dominik Duka. Spolu s hejtmanem Jihomoravského kraje Michalem Haškem přestřižením pásky veletrh zahájil. Poté ochotně odpovídal na otázky novinářů. Letošní Regiontour se totiž hodně točil okolo církevní turistiky. 

 

Jak osobně vnímáte církevní turistiku?

Domnívám se, že církevní turistika alias poutě patří k počátku naší historie a vůbec k historii evropského kontinentu. Křesťanství totiž vytvořilo mezinárodní společenství bez rozdílu na národnosti a rasu. Poutníci se z celého světa nejdříve vydávali na místa, kde působil a žil Ježíš Kristus. Později to byla místa působení apoštolů a dalších významných světců. Na těchto cestách lidé získávali zkušenosti, poznatky a nová přátelství. I dnes dostává církevní turistika studijní, kunsthistorický a kulturní rozměr, což hraje poměrně velkou roli i v naší zemi. Přináší velmi důležitý rozměr pro život celé společnosti.

Do církevních objektů často přicházejí lidé, kteří ještě nepoznali Boha. Uvažujete o tom, že byste těmto laikům nějak vyšli vstříc, aby se jim církev přiblížila?

Pro nás bude jakousi metou rok 2013, kdy si připomeneme cyrilometodějské jubileum. V rámci širšího programu se budeme snažit o ještě větší otevření církevních památek. My nevítáme turisty ale návštěvníky. Otázka náboženské příslušnosti není na první pohled viditelná. V dnešním světě obrovské migrace, stěhování národů je určitá cesta hledání duchovních hodnot, proto je každý návštěvník vítán. Věřím, že když se bude chovat s určitou otevřeností, bude přijat.

V menších městech a obcích se možná brání většímu otevření chrámů pro širší veřejnost, protože se obávají krádeží…

Drancování kostelů, k němuž došlo především v posledním desetiletí minulého století, vytvořilo skutečně určitou bariéru. Vše bude záležet na hlubší spolupráci ministerstva kultury s policejními útvary, aby byly tyto věci dostatečně zabezpečeny.

Souhlasíte s vybíráním vstupného do kostelů?

To je složitá záležitost. Tady by měla spíš zvítězit vzájemná spolupráce a uznání. Pokud se otevřou kostely většímu počtu návštěvníků, vyžaduje to zvýšené náklady na jeho údržbu a opravy. Nebral bych to proto, že jde o vstupné, ale pouze o příspěvek pro jednotlivý kostel na jeho údržbu. Většina lidí totiž v našich kostelech tyto práce vykonává prakticky zadarmo. Měla by se tedy zavést nějaká rozumná cesta na pokrytí potřebných nákladů. Rozhodně by to ale nemělo být formou zavádění vstupenek.

Text a foto: Lenka Fojtíková

 

—————

Zpět