Pomoc Haiti

24.01.2010 12:54

Ve všech katolických kostelích naší země byla při dnešních bohoslužbách sbírka na pomoc Haiti. V Blatnici pod Svatým Antonínkem se vybíralo hned dvakrát. Lidé přispívali nejen na oficiálně vyhlášenou sbírku, ale své příspěvky směřovali také přímo na otce Romana Musila. Jemu byla určena nenápadná papírová krabice ležící na židli pod chórem. Po odchodu posledního věřícího z kostela byla napěchovaná papírovými bankovkami. Otec Musil, který je misionářem na Haiti, je totiž tak trochu i jejich knězem. Do Blatnice už zamířil vícekrát, protože je spolužákem blatnického faráře P. Zdeňka Stodůlky. Právě z jeho iniciativy se na konci roku 2008 rozjela obrovská pomoc Haiti. P. Roman Musil totiž nutně potřeboval nákladní auto, jímž by do své farnosti v zátoce Slepic dovážel potraviny a další potřebné věci.

Dobrá věc se podařila a od loňského léta je nákladní auto V3S na místě. Na Haiti putovalo napěchované nejrůznějšími dary včetně třeba matrací a invalidního vozíku. Nyní se ukázalo, jak velkou pomoc Blatničané zorganizovali. Dnes má onen náklaďáček na Haiti cenu zlata. Veškerá humanitární pomoc totiž směřuje do hlavního města. Pokud by P. Roman Musil onen automobil neměl, neměl by také jak dovézt potřebné potraviny a další věci. Počet lidí v jeho farnostech se přitom v posledních dnech zmnohonásobil, protože se tam stěhují lidé z hlavního města. Podle otce Musila se do svých rodných vesnic vracejí všichni, kdo se odsud před lety odstěhovali do hlavního města. Bez onoho náklaďáku by se zřejmě jen těžko obešli. Veliký dík tedy patří všem, kdo se do sbírky koncem roku 2008 a počátkem roku 2009 zapojili. Byli to lidé nejen z celého Hodonínska (hlavně ze vzpomínané Blatnice a Strážnice), ale také z Hradišťska, kam je to jen coby člověk kamenem dohodil.

Všem přeji, aby také našli potřebnou pomoc, když se ocitnou v jakékoliv nouzi Lenka

 

V týdeníku Naše Slovácko vyšel 23. 12. 2008 tento text:

 

Lidé darovali už sto třicet tisíc korun

BLATNICE POD SV. ANTONÍNKEM – Před čtrnácti dny jsme naše čtenáře informovali, že blatnický farář P. Zdeněk Stodůlka shání peníze na auto pro Haiti. V jedné z nejchudších oblastí ostrova působí jeho spolužák P. Roman Musil. Potřebuje nákladní auto, aby mohl do odlehlé vesnice dovézt potraviny a také materiál na stavbu školy.

P. Roman Musil - misionář na Haiti

Po zveřejnění článku se ozvali další lidé, takže původní šedesátitisícový výtěžek z benefičního koncertu narostl na téměř sto třicet tisíc korun. „Chtěl bych všem dárcům poděkovat za otevřené srdce. Náklaďák nám už daroval jeden sponzor. Minulý týden byl na technické kontrole. Má ale najetých pouze pět tisíc kilometrů, takže je v bezvadném stavu. Mnozí lidé se mně ptali, jestli by nebylo lepší koupit auto přímo na ostrově. Zjišťovali jsme si cenu a po přepočtu by tam špatná ojetina vyšla na šest set až osm set tisíc korun, takže se vůz rozhodně vyplatí dovézt,“ informoval blatnický farář. Jeho aktivitě vyšla vstříc i olomoucká charita, která na úhradu nákladů přispěje z Tříkrálové sbírky.

Kněz chce koupit ještě jeden vůz, který se rozebere na náhradní díly a zaplní se jím útroby automobilu. Pokud by zbyly nějaké peníze, nakoupí kněz další humanitární pomoc. Ta by pak lodí putovala spolu s náklaďákem ve stejném kontejneru. Pokud se podaří vyřídit všechny nezbytné formality, mohl by být vůz do konce ledna naloděn v německém přístavu Hamburg a vydat se na dalekou cestu.

Komu není lhostejný osud malých dětí, které v daleké zemi pláčí hladem, může ještě přispět na dobrou věc. V neděli 28. prosince se uskuteční druhý a zároveň poslední benefiční koncert na pomoc hladovým dětem na Haiti. V blatnickém kostele sv. Ondřeje od 15 hodin vystoupí Staroměstská kapela. Kdo se na koncert nedostane a chce pomoct, může peníze poslat na účet:
35-1868350237/0100  VS: 77777. Dále je možné poslat také dárcovskou SMS ve tvaru DMS HAITI na číslo 87777
Cena DMS je 30 Kč, přičemž příjemce obdrží 27 Kč.

LENKA FOJTÍKOVÁ

 

 

A tento text vyšel v týdeníku Naše Slovácko 01. 09. 2009

 

Na Děkovnou pouť přijel poděkovat misionář z Haiti

BLATNICE POD SV. ANT. -  Přesně úderem půl desáté vyšlo od blatnického kostela procesí. Mezi krojovanými z mnoha regionů Čech i Moravy kráčel misionář P. Roman Musil, který působí na Haiti.

„Přišel jsem, abych poděkoval farníkům z Blatnice a všem věřícím za všechnu pomoc,“ zdůvodnil svou přítomnost na poutním místě misionář. Z iniciativy jeho spolužáka P. Zdeňka Stodůlky se koncem minulého roku v Blatnici rozjela humanitární akce. Díky otevřeným srdcím mnoha lidem především z hodonínskéh a hradišťského okresu se podařilo získat potřebné peníze na náklaďák a jeho přepravu na daleké Haiti. „Bude sloužit především farnosti, kde žije čtyři tisíce obyvatel, k přepravě potravin. Využívat ho ale bude i škola s tři sta padesáti dětmi,“ informoval kněz.

Na závěr mše svaté, kterou mohli díky přímému přenosu televize Noe sledovat věřící v celé republice, předal P. Stodůlka misionáři symbolický šek v hodnotě 413 000 korun. Další sbírka se uskutečnila i při odpolední besedě, kdy P. Musil vyprávěl o životě nejchudších lidí na Haiti, s nimiž prožívá jejich každodenní starosti. Ti, kdo se nemohli odpolední přednášky zúčastnit, zastavovali P. Musila hned po mši a přispívali různými obnosy. Byla mezi nimi i Štefanie Kasmanová z Povážské Bystrice. „O tom ani nepište! Dala jsem jen dvacet eur. Přestože jsme chudobná, snažím se misionáře podpořit, jak jen můžu,“ svěřila se žena.

„Darované peníze využijeme na další projekt s názvem Voda pro Haiti. Jsou tam totiž odlehlá místa, kde není voda. Rádi bychom sem dopravili vrtnou soupravu na kopání studní,“ nastínil plány misionář. V České republice trávil od 23. července dovolenou a 2. září odlétá zase zpět na Haiti. LENKA FOJTÍKOVÁ

Misionář P. Roman Musil se správcem blatnické farnosti P. Zdeňkem Stodůlkem vloni v srpnu při loňské Děkovné pouti na Blatnické hoře. Foto Lenka Fojtíková

 

A tento článek, popisující život misionáře Romana Musila na Haiti, vyšel v týdeník Naše Slovácko 14. 11. 2006

Misionář na Haiti I..jpg (715,7 kB)
Misionář na Haiti II.jpg (724,4 kB)
 

 

—————

Zpět