Podpořte Kyjovánek....

17.05.2011 23:03

Kyjovánek přijal pozvání na prestižní mezinárodní folklorní festival, který se v červenci uskuteční na Taiwanu. Víc se zájemci mohou dozvědět z tiskové zprávy. Kdo chce tento soubor podpořit, může dojít na benefiční koncert. Více zde:

 

Tisková zpráva:

 

Kyjovánek poletí do dalekého Taiwanu

Německo, Itálie, Slovensko, Srbsko, Rusko, Francie, Chorvatsko a nyní i Taiwan! Myslíte si, že je to slogan nějaké cestovní kanceláře? Tak to se moc pletete. Ve všech jmenovaných zemích už vystupoval dětský folklorní soubor Kyjovánek. V červenci bude svým uměním těšit diváky v dalekém Taiwanu.

 

Přísný výběr

 „Máme obrovskou radost. Nominovala nás Česká sekce CIOFF na základě úspěšného účinkování na celostátních přehlídkách dětských folklorních souborů a úspěšné reprezentaci na CIOFF festivalech. To ale nestačilo. Museli jsme organizátorům poslat informace o souboru a DVD. O tom, že nás vybrali, jsme se dozvěděli teprve na přelomu března a dubna,“ prozrazuje umělecká vedoucí souboru Hana Vašulková z Kyjova.  Právě z její iniciativy před třinácti lety Kyjovánek vznikl. Do Taiwanu se vydají mnozí z těch, kdo stáli u zrodu souboru. „Někteří do něj začali chodit, když jim bylo pouze dva a půl roku,“ připomíná Hana Vašulková.

 

Vlastní cimbálovka

Za dobu své existence při souboru vznikla také cimbálová muzika. Většina muzikantů přitom vzešla z tanečníků. Dodnes platí, že některá děvčata chvilku hrají a mezitím i tančí. Do Taiwanu se počátkem července vydá jedenadvacet dětí ve věku od deseti do sedmnácti  let. Převahu budou mít ti starší. Samozřejmě, že pojede také muzika.

 

Festival je velký zážitek

V minulosti už na Taiwanu vystupoval Hradišťánek z Uherského Hradiště a Ostravička z Frýdku Místku. „Snažíme se vždy vybrat soubory, které skutečně něco umí, jsou vyprofilované a dávají záruku dobré reprezentace České republiky. Dále musí být také členy CIOFF. Kyjovánek všechna tato kritéria splňuje,“ míní delegátka Výboru české národní sekce CIOFF Vlasta Ondrušová z Národního ústavu lidové kultury ve Strážnici.  Sama se na Taiwanu zúčastnila konference, takže přímo na místě viděla, jak vše probíhá.

„Nelze to porovnat s žádným z našich festivalů. Trvá totiž měsíc a půl, což je neuvěřitelné. Pořadatelé tam odvádí obrovský kus práce. Není to tak, že by soubory přijely a pak byly po celou dobu na místě. Kdepak! Některé se zdrží týden a jiné třeba čtrnáct dnů. Stále tedy někdo přijíždí a odjíždí,“ popisuje systém Vlasta Ondrušová.

 

Rodiče se nemusí bát

Podle jejího mínění to bude pro děti obrovská zkušenost, protože se budou moct setkat s vrstevníky z různých koutů světa. Poznají tak na jednom místě mnoho kultur.

Kyjovánek přitom na festivalu pobude téměř celý měsíc. Odlétá 3. července a plánovaný návrat je 23. července. „Rodiče se o děti nemusí vůbec bát. Organizátoři se o malé folkloristy pečlivě starají. Bydlí na vysokoškolských kolejích a kromě samotných vystoupení na ně bude pamatováno se zajímavým programem i ve volném čase,“ připomíná Vlasta Ondrušová.

 

Zasloužená odměna

„Myslím, že si to ta děcka zaslouží. Tvrdě na sobě deset let pracují. Každé dva roky bývá celostátní soutěž folklorních souborů, kam se každý musí probojovat přes oblastní a krajská kola. Nám se tam podařilo být pětkrát, takže vlastně při každé účasti,“ upozorňuje vedoucí Kyjovánku Hana Vašulková.

Děti se při nácviku schází v tělocvičně kyjovského gymnázia. V úterý trénují muzikanti a v pátek od půl čtvrté do osmi tanečníci. Podle potřeby nacvičují i o víkendech. Na Taiwanu chtějí vystoupit s tím nejlepším, co umí.

 

Benefiční koncert

Ještě předtím ale uspořádají v Kyjově benefiční koncert na úhradu nákladů na dopravu. „Pomoc nám přislíbilo Město Kyjov, Jihomoravský kraj i ministerstvo kultury. Zatím sice nemáme podepsané smlouvy, ale věřím, že sliby splní. Přesto bychom ještě potřebovali získat další sponzory. To je také důvod, proč uspořádáme 31. května v Kulturním domě v Kyjově benefiční koncert,“ zdůvodňuje iniciativu manažer souboru František Vašulka.

Při vystoupení se představí všech padesát členů Kyjovánku. Koncert začíná v 19 hod.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Dětský mezinárodní festival v Yilanu

Mezinárodní dětský folklorní festival se ve městě Yilanu a Taiwanu poprvé uskutečnil v roce 1996. Na konci minulého století vznikl z iniciativy italského, katolického kněze. Tento misionář nejdříve na Taiwanu působil mezi tamními domorodci. Poté postavil kostel, faru a školu. V době, kdy byla země na vysokém ekonomickém vzestupu, inicioval založení festivalu. Hned v roce 1996 byl přizván k účasti Hradišťánek z Uherského Hradiště a v roce 2006 Ostravička z Frýdku Místku.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Něco málo z historie a činnosti Kyjovánku

Kořeny Kyjovánku sahají zhruba do roku 1975. V osmdesátých letech měl až šest skupin dětí různého věku. V současné době v Kyjově pracují dva na sobě nezávislé soubory s názvem Kyjovánek.  Kyjovánek I pracuje pod vedením Hany Vašulkové od roku 1998.

Dnes zde hraje, tančí a zpívá okolo padesáti dětí ve věku od pěti do sedmnácti let. V roce 2007 se uskutečnil nábor dětí předškolního věku, které se lidovým hrám, písním a rytmice učí od svých starších kamarádů.
Ve svých pásmech Kyjovánek zpracovává lidové zvyky, tance a říkadla převážně z Kyjovského Dolňácka. Zabrousí ale i do jiných regionů – třeba na Hradišťsko, Kopanice či Slovensko. Součástí souboru je dětská cimbálová muzika složená z řad tanečníků.

V roce 2008 soubor vydal CD s názvem Hrajte ně husličky. Od roku 2009, tato již mládežnická muzika, vystupuje na samostatných koncertech a hraje u příležitosti rodinných i firemních oslav. Koncem roku 2010 si zvolila název cimbálová muzika Friška.
Soubor se pravidelně účastní soutěžních přehlídek dětských souborů, které se konají každé dva roky. V letech 2003 - 2011 byl vybrán, aby reprezentoval Jižní Moravu v celostátním kole v Jihlavě. V roce 2005 zde získal zvláštní ocenění Za nápadité využití námětu a citlivé vedení dětí k přirozenému a přesvědčivému výrazu v taneční a hudební interpretaci a v roce 2009 zvláštní ocenění Za vyváženost hudebně taneční kompozice ve všech jejích složkách. Každoročně účinkuje na folklórních festivalech doma i v zahraničí (Kyjov, Milotice, Strážnice, Kunovice, Zlín, Znojmo, Brno, Praha, Zubří, Liptál, Jablunkov, Rožnov pod Radhoštěm, Starý Hrozenkov, Velká Bystřice, Krásná Lípa…; Německo, Itálie, Slovensko, Srbsko, Rusko, Francie, Chorvatsko), pravidelně pořádá vánoční vystoupení v kostelech a svým programem se snaží rozdávat radost i v ústavech sociální péče či domovech důchodců.

 

 

—————

Zpět