P. Pat Collins v Želivu

27.03.2012 13:44

Tak jsem se zase ocitla na pár dnů v Želivu. Tentokrát zde exercicie vede P. Pat Collins z Irska. Skvělé je, že jen nepřednáší, ale snaží se nás vtáhnout do diskuse, ptát se, říkat své názory...

Tady je pár postřehů z jeho přednášek:

 

Jste spaseni skrze svou víru. Ničím si spásu nemůžeme zasloužit - jen skutečnou vírou v Boží milosrdenství...

Druhým nemůžeme předat to, co jsme sami nezažili.

Je nutné, aby naše víra sestoupila z mozku - hlavy do srdce... Potom budeme mít víru očekávající...

Ježíš nás nabádá k tomu, abychom záviseli na Boží prozřetelnosti.

Všichni  v sobě máme navigační zařízení, co máme v určité době dělat. Bůh nám svůj plán zjevuje osobně zevnitř. Vyžaduje to velkou pokoru přijímat Boží vůli - záviset na Boží milosti.

Bůh nám chce pomoct, ale my často nejsme otevřeni Jeho milosti, je v nás příliš velké ego, spoutanost vůle, která nás okrádá o naši svobodu. Můžeš se osvobodit pouze tehdy, pokud se zcela spolehneš na Boží milost.

Neděkovat Bohu za vše, co se děje v našich životech - za věci dobré i zlé, je to stejné jako nevěřit. Žijeme v době velké nevíry, důvod nevíry je nevděk. Vše, co se nám děje, napomáhá k dobrému. Vzpomeňte si na nejhorší věc, která se vám stala v životě a děkujte za ni Bohu... Vzpomeňte si také na svůj největší hřích a děkujte ze něj Bohu.

V Getsemanech, na křížové cestě ani na kříži do Ježíše nevstoupila jediná negativní myšlenka, proto zlý nijak nemohl ovlivnit jeho klid a pokoj.

Ve své mysli věříte, že je Bůh všemohoucí, že může i dnes konat zázraky. Proč je nekoná, když se za ně modlíte? Protože všemu věříte jen svým rozumem a ne srdcem. Nemáte očekávající víru.

Současná katolická církev je plná slov, ale je v ní málo činů. Chybí uzdravování, zázraky. Proto miliony katolíků v jižní Americe přecházejí do letniční církve, kde se zázraky dějí.

Očekávající víra je charismatický dar, která Pán dává do společenství, které je sjednoceno v mysli a srdci. Ne každý tento dar očekávající víry dostane.

A tady je pár fotek z jarního Želivu

—————

Zpět