P. Pat Collins o Nové evangelizaci

28.02.2013 14:31

Od 25. února do 2. března přednáší v Želivě katolický kněz P. Pat Collins z Irska o Nové evangelizaci. Na přednáškách mimo jiné zaznělo:

"Jednotlivé farnosti musí být hlavním cílem evangelizace. Každý element farnosti musí odpovědět na Novou evangelizaci. Musí se zapojit všichni. Nejenom pár lidí. Duchovenstvo je dnes zaměřeno především na ty, kdo chodí do kostela. Každá farnost by měla mít misijní prohlášení. Církev totiž existuje právě proto, aby evangelizovala.

Je třeba, aby každá farnost měla svůj plán na rok dopředu. Pokud nemá plán, tak reaguje pouze na základě naléhavých potřeb a nedrží se priorit. Ve světě obchodu bychom takto rychle zahynuli.

Má farnost nějaké misijní aktivity pro nevěřící???  Pro ty, kdo nenavštěvují kostel? Nebo pouze veškerou energii zaměřujem na stále se zmenšující počet praktikujících věřících? Co děláte pro kategorii mladých lidí ve věku osmnáct až pětadvacet let? V tomto věku je největší odpad členů církve. Tato skupina v kostelech často končí. Obsahuje farní zpravodaj nějaké informace o evangelizaci? Pokud farnost neobsahuje tyto tři aspekty, je příliš zaměřená dovnitř - na sebe...

Kněží, jste připraveni? Zanechte různých aktivit a zaměřte se na priority...

Farnost potřebuje vizi do budoucnosti. (Přísloví 29, 18). Ne vizi faráře, nebo farní rady, ale Boží vizi. Chce to hodně modliteb na rozpoznání této vize.

Nová evangelizace je jako revoluce v katolické církvi.  Mnoho kněží vůbec nechápe, co tato revoluce potřebuje. Má rada je: Buď se změňte, nebo zahynete."

Koho zajímá, jak to v Želivě na semináři P. Collinse vypadá, najde pár fotek  zde a tady je video, kdy účastníci semináře přáli P. Collinsovi k jeho narozeninám.

—————

Zpět