Nevěra Radka Johna a jiných...

09.01.2010 09:59

Novinářská ikona Radek John s úsměvem na tváři přiznává, že byl své ženě před sedmi lety nevěrný. Muž, který dlouhé roky odhaloval podrazy a křivárny nejrůznějších lidí v nejrůznějších sférách života, byl sám odhalen jako lhář a podvodník. Podražák toho nejhrubšího zrna, protože křivárnu spáchal na svých nejbližších, kteří mu důvěřovali, pro něž měl být oporou. Fascinuje mne, s jakou lehkostí svůj čin oznamuje veřejnosti prostřednictvím nejčtenějšího bulvárního deníku Blesk. Díky videozáznamu může čtenář-divák na webu vidět, že se pan John tak trošku svým činem dokonce chlubí, jaký je "borec". Ješitnost je v tom jeho prohlášení naprosto zřejmá. Hodně mne pobavila věta, v níž vysvětluje, jak je rád, že se syn o jeho úletu dozvídá až teď, kdy je mu patnáct let a uchránil ho tak tlaku bulváru v jeho osmi letech, kdy by vše mnohem hůř nesl. Jak může takovou blbost vypustit z pusy??? Myslí si snad, že puberťák tatínkovo zklamání snese lépe??? No to bych se hodně divila. Spíš bych řekla, že naopak...

Shodou okolností jsem se včera po letech setkala s jednou bývalou kámoškou. Byly časy, kdy jsme se docela dost kamarádily. Jak už to ale bývá, tak jsme se pak ve víru života na nějaký čas vzájemně ztratily. Nedávno jsem se dozvěděla, že jí opustil manžel. Zůstala sama se čtyřmi dětmi. Žena, která byla vždy plná optimismu a pozitivního pohledu na svět, měla během našeho rozhovoru neustále plné oči slz, které občas protrhly bariéru řas a valily se po tvářích v proudech ven... Při pohledu na samolibost Radka Johna, který světu oznamuje, jakej je "borec", nešlo nevzpomenout na tuto ženu a na její bolest. Nešlo nevzpomenout na bolest desítek, stovek, tisíců, desetitisíců a statisíců podobně trpících lidí.

Nevěrou svých partnerů postižených lidí, kteří si svou bolest a rány nesou hluboko v sobě. Na rozdíl od fyzických ran nejsou vidět, ale to neznamená, že by byly menší. Naopak. Ve většině případů jsou mnohem horší. Lékařka Marie Svatošová, zakladatelka hospicové sítě v České republice, mně jednou řekla: "Tyto rány a bolesti z nich mohou být často horší než rakovina. Na rakovinu se totiž rychleji umírá." A  tu bolest z rozpadlého vztahu si nenesou jen partneři, ale především děti. Pokud si někdo myslí, že když už má děti dospělé, všechno pochopí a přijmou v pohodě, tak se hodně plete. Mám kámoše, který se ve věku nad třicet dozvěděl, že se jeho rodiče rozvádějí a maminka si poté vzala jiného muže. Vzpomínám, jak mně říkal, jak moc ho to bolelo a nemohl se s tím vyrovnat.

Takže až budete slyšet takový nějaký blbý kecy, že nevěra vlastně vůbec nic není, protože "to" dělají všichni, proto se nic neděje, nevěřte tomu. To, že něco dělají všichni, ještě neznamená, že to nic není... Nejlépe to řekla současná první dáma České republiky Livia Klausová pro čtvrteční magazín MF Dnes. Na otázku "Je vám protivná nevěra?" Odpověděla: "Nedala bych k tomu slovu adjektivum protivná. Ona bolí. Nevěra je zklamáním důvěry. Je to prostě taková křivda. Ale jde o to, co si představujeme pod věrností. Někomu daleko víc vadí, když souznění duší je někde jinde, a někomu víc překáží, když je někde jinde souznění těl. Mně vadí obojí."

Co říct na závěr? Snad jen všem partnerům přeji, aby si vzájemně neubližovali a zbytečně se nezraňovali. Vždyť život je tak krátký, tak nač si ho kazit podrazy a křivárnami.... Lenka

 

—————

Zpět