Festival o víře - Františkánské misie v Uherském Hradišti budou pod mottem Bůh v UH

13.09.2016 18:30

Koncert písničkáře Pavla Helana, diskuze s nositelkou Českého lva 2016 Lucií Žáčkovou či frontmanem skupiny Hradišťan Jiřím Pavlicou, divadelní představení famózního komedianta Víti Marčíka, další umělecké produkce, výstava nebo prostor pro setkání o víře, modlitba či ztišení. Takový je výběr z desítek programů, které na konci září zaplní Uherské Hradiště. Ve dnech 28. září – 1. října zde proběhne čtyřdenní festival o víře nazvaný Františkánské misie. Jeho motto zní „Bůh v UH“.

Akce se koná pod záštitou starosty města Uherské Hradiště Ing. Stanislava Blahy a olomouckého arcibiskupa Mons. Jana Graubnera.

Program, který připravuje téměř stovka katolických křesťanů z celé republiky, nabídne možnost hovořit o víře a její současné podobě. Křesťanství utvářelo naší zemi již mnoho staletí a i dnes se poukazuje na tyto křesťanské hodnoty. Je možné se ale ptát: Má víra co nabídnout současnému modernímu světu?

Desítky aktivit budou probíhat na pěti místech města. Na Masarykově náměstí zahraje písničkář Pavel Helan, návštěvníci se mohou těšit také na vystoupení komedianta Víti Marčíka nebo taneční performanci. Připraven zde bude také program pro děti, a to nejen během svatováclavského odpoledne.

V kostele sv. Františka Xaverského na Masarykově náměstí se představí divadlo Zraněný pastýř o hledání smyslu života a uzdravení vztahů. Olomoucký arcibiskup Jan Graubner zde bude sloužit mši. Tématu smíření, vnitřního uzdravení a naděje bude věnován večer vedený P. Vojtěchem Kodetem.

Na faře na Masarykově náměstí č. 36 bude otevřena Františkova kafírna, která nabídne možnost nezávazně si promluvit o křesťanské víře či o otázkách týkajících se hodnot a smyslu života, požádat o modlitbu či požehnání pro sebe, rodinu a blízké.

Ve sklepních prostorách okresního archivu budou moci návštěvníci zhlédnout výstavu Očima mnichů o vztazích a naději. Výstava bude doprovázená diskuzemi se zajímavými osobnostmi, např. s herečkou a držitelkou Českého lva 2016 Lucií Žáčkovou, frontmanem skupiny Hradišťan Jiřím Pavlicou nebo hercem Janem Horákem.

Kostel Zvěstování Panny Marie ve Františkánské ulici nabídne chvíle ztišení. Bude zde také možné požádat o modlitbu na nějaký úmysl.

Během akce se bude možné setkat s členy týmu také na ulici nebo ve stáncích na náměstí. Členové týmu spolu s kněžími mohou mj. nabídnout požehnání pro život a vztahy v rodinách i pro místa, kde žijeme (požehnání domu). Program bude probíhat také v místních školách, domovech pro seniory a LDN. Veškerý program je zdarma.

„Akce se koná v Roce milosrdenství, který vyhlásil papež František. Rádi bychom jak věřícím křesťanům, tak těm, kdo se přibližují k víře nebo hledají svůj životní směr, nabídli setkání s milosrdenstvím,“ uvádí hlavní koordinátor Františkánských misií, františkánský kněz Jakub Sadílek.

 Mnoho aktivit se bude věnovat tématu lidských vztahů, jejich uzdravení a naděje, pokračuje P. Sadílek: „Všichni hledáme naději ve vztazích. Víra může dávat stále novou naději, že vztahy mají smysl, že existuje odpuštění, smíření mezi lidmi. Sami jsme toto uzdravení a odpuštění zakusili skrze druhé lidi i od Boha.“

Akce navazuje na loňské Dny víry v Praze, které se setkaly s mimořádným ohlasem. Františkánské misie proběhly také v Plzni, Liberci, Ostravě a Českých Budějovicích.

Více informací naleznete na webu www.frantiskanskemisie.cz.

Kontakt:

Za pořádající tým: Bernard O. Mléčka: omlecka@gmail.com

Média: Lenka Fojtíková: 774 831 582 a 602 659 004, fojtikova-l@seznam.cz

 

—————

Zpět