Fenomén jménem Tonda Vrba

20.07.2009 21:01

Pokud někdo přečetl titulek a neví, kdo je Tonda Vrba, tak je pěkně "out". Někdy mně totiž připadne, že je Tonda v celé republice znamější než kdokoliv z populárních osobností. Různé hvězdičky zazáří, zhasnou a ani pes po nich neštěkne. Tonda Vrba už na světě září padesát let. Září a občas také perlí - na všech frontách. Je k nepřehlédnutí. Pořád někdé lítá s diktafonem v ruce, foťákem na krku a v poslední době je často navíc vidět i s videokamerou. Dokáže vyšťárat neuvěřitelné špeky, které mu mohou ostatní novináři jen tiše závidět. Tonda má známé snad všude a zřejmě je populárnější než náš pan prezident Václav Klaus.

Jak jsem došla k tomuto závěru? Na našem redakčním webu můžeme sledovat, které fotogalerie a články navštívilo nejvíce lidí. Hádejte, která fotogalerie v počtu návštěv vede? No samozřejmě, že ta z cesty na oslavu padesátých narozenin Antonína Vrby... Buďte v klidu. V počtu náštěv Tonda poráží i onu fotogalerii z návštěvy prezidenta Václava Klause v Petrově a Strážnici. Doposud ho nepředčilo ani Setkání Evropské charty venkovských obcí ve Starém Podvorově, kam se sjeli zástupci z celé Evropy či všichni čeští a moravští biskupové na Antonínku, kde byli poprvé v historii také dva kardinálové. Všechny tyto fotogalerie mají velmi solidní návštěvnost, ale na Toníka Vrbu nemají.

Už jsem se nad tím mnohokrát zamýšlela. Proč? Když zmíním na Horňácku jméno Tondy Vrby, mnozí zvednou obočí, zakoulí očíma a hned vzpomenou nějakou negativní příhodu, událost. Zamyslel se ale někdo, kolik toho Tonda udělal pro propagaci tohoto mikroregionu? Tondu znám už asi pětadvacet let. Za ty roky mě už také mnohokrát na...štval, ale vycházíme spolu dál. Beru ho jako kámoše, a když si někdo začne stěžovat, co udělal nebo naopak neudělal, tak říkám: "Je to Vrba! Musíte ho brát takového, jaký je, protože když to neuděláte, tak byste ho občas museli zabít." Tonda je prostě fenomén, živel, který poráží i prezidenta... Mnozí na něj nadávají, ale stejně jsou nesmírně zvědaví, co zase vymyslel. V jeho hlavě se totiž rodí stále nové a nové nápady na neotřelé a neopakovatelné akce. Mnozí se pak jeho aktivity snaží kopírovat, ale je to obyčejně jen slabý odvar, protože Tonda je mistr improvizace, na kterého hned tak někdo nemá....

Přeji všem hodně zábavy, ale také pevných nervů se svérázným Tondou Vrbou z Velké nad Veličkou Lenka

—————

Zpět